Régészet Magyarországon

Magyarországon négy tagintézmény alkot, egy közös múzeumi társulatot, amely az őskortól napjainkig gyűjti és őrzi a régészeti emlékeket.

Egyik céljuk, hogy a kiállításokon bemutatott történelmet, élményszerűen mutassák be a gyerekeknek, így működtetve a múzeumpedagógiát. Úgy ad lehetőséget erre, hogy óvodásoknak és iskolásoknak tartanak tárlatvezetéseket, valamint tematikusan kiválasztható témakörben, ismertető órákat. Mindez természetesen nem a kötelező tematika része, így fontos, hogy legyenek olyan pedagógusok, akik lehetővé teszik mindezt a szervezésükkel.

Másik céljuk, hogy a nagyobb építkezések előtt feltérképezzék a terepet, és ha történelmi örökség rejlik a földben, azt feltárják. Így kerülnek elő a sírhelyek, csontvázak, edények, használati tárgyak, de akár családi ereklyék is. Mindezzel esélyt adnak a tudománynak, így nem veszik el az érték, hanem múzeumokba kerül, dokumentálva lesz és tanulhatunk belőle, illetve megismerhetjük a történelmünket. Sajnos nagy nehézséget okoznak az egyre gyakoribbá váló építkezések, a földalatti közlekedés kiépítése és az intenzív fejlesztések. Ezt tekintetbe véve pótolhatatlan a régészek munkája, amit mindenképpen meg kell ismertetni az emberekkel.

Régészet Magyarországon